Overslaan en naar de inhoud gaan

Natuurparken

Binnen het rijkelijke natuurbezit van rivieren, stranden, kliffen, valleien, bergen en bossen zijn er een aantal beschermde natuurgebieden in Cantabrïë.

Picos de Europa

Op twee uur rijden van Casa Cristal de Roca bevindt zich het nationale natuurpark van de Picos de Europa, een steile bergketen op amper 40 km van de kust met tal van toppen boven de 2000 meter. Men rijdt er best heen via afrit 272 van de A8 ter hoogte van San Vicente de la Barquera en Unquera. Vervolgens rijdt men richting Panes door de adembenemende 'gorges' van de Rio Deva, een niet te missen attraktie gedurende meer dan 10 kilometer. 

Potes

De volgende halte is Potes, een in de zomer bruisend toeristisch stadje aan de voet van de Picos. Men kan hier terecht in het informatiecentrum van 'Los Picos de Europa'.

Cosgaya

Vanuit Potes rijdt men steeds verder het natuurpark in langs de pittoreske bergdorpjes Cosgaya en Espinama. Men vindt er enkele eethuisjes en winkeltjes om zich te bevoorraden alvorens één van de wandelpaden op te zoeken die u tot boven de 2000 meter brengen. 

Fuente Dé

Iets voorbij Espinama loopt de weg ten einde in het prachtige keteldal van het gehuchtje Fuente Dé waar men via de kabelbaan in 4 minuten 900 meter hoger stijgt. Boven op het platform van de kabelbaan heb je een uniek panoramisch zicht over een wonderbare bergwereld.

Het is tevens het vertrekpunt voor tal van wandelingen tussen toppen die hoog boven de 2000 meter uitsteken. Vanaf de kabelbaan kan men een aangename wandeling maken van ongeveer 4 kilometer naar de berghut Aliva waar men terecht kan voor een stevige maaltijd of welgekomen verfrissing.

Ook de wandeling bergafwaarts van 12 kilometer van hieruit naar Espinama is een echte aanrader.

Andere prachtige natuurparken in Catabrië

Parque Natural de las Dunas de Liencres

Zoals de naam het aangeeft gaat het hier om een duinengebied in de buurt van kustplaatsje Liencres.

Het natuurgebied ligt aan de monding van de Pas en is een schitterend wandelgebied met prachtige uitgebreide stranden.
Ver weg van de bebouwing ervaart men hier nog een authenthiek begroeid duinengebied.

Parque del Macizo de Peñacabarga

Dit natuurpark met half wilde dieren ten zuiden van de baai van Santander omvat aan de rand ervan een spectaculaire roodkleurige geologische formatie met de naam 'karst van Cabarcena'

Parque Natural de Oyambre

Deze fantastische streek ligt tussen brak getijdenlandschap en weiland met op de achtergrond de spectaculaire Picos de Europa. Het strekt zich grotendeels uit op het grondgebied van de pittoreske kustplaats San Vicente de la Barquera.

Reserva Natural de las Marismas de Santoña y Noja

Dit zwingebied omsluit één van de in ecologisch opzicht meest waardevolle estuaria van Noord-Spanje waar men meer dan 80 verschillende vogelsoorten kan 'spotten'.

Parque Natural Saja-Besaya

Tussen de rivierdalen van Saja en Besaya treft men uitgestrekte beuken- en eikenbossen waarin bedreigde diersoorten als de bruine beer, de auerhaan en de steenarend hun habitat hebben. Het gebied situeert zich ten westen van de baan van Torrelavega naar Reinosa op amper 40 km van de kust in een gebergte met toppen tot 1400 meter.