Overslaan en naar de inhoud gaan

Cantabrië biedt u niet alleen zijn schitterende kustlijn, ook het binnenland is een aaneenschakeling van de meest verscheidene natuurelementen.

Prachtige valleien, pittoreske dorpjes, natuurparken, grotten en een zeer rijke fauna en flora liggen er op u te wachten. Hierbij enkele routes voor daguitstappen die u met al dit moois laten kennis maken. 

De valleien van Pas en Miera

Casa Cristal de Roca is gelegen in de Valle de Miera, de vallei van de rivier Miera (foto). Via het stadje San Roque de Riomiera rijdt men naar de Valle de Pas en Vega de Pas, een uniek ruraal dorpsgeheel met een etnografisch museum en een economie van melk, boter en kaas.

Het iets verder gelegen San Pedro del Romeral is een betoverend plaatsje, omringd door een groen berglandschap en ook de dorpjes Selaya en Villacarriedo genieten van een schitterende ligging.

Rijdt men via de kronkelende weg langs de Miera richting kust dan komt men langs Lierganes, met zijn 17de en 18de eeuwse classicistische architecturen, waar men zeker de sacristianes of bladerdeegkoekjes eens moet proeven.

Iets verder vinden we in Pamanes een interessant moderne kunstmuseum in het 17de eeuwse paleis van Elsedo.

De valleien van Ason en Soba

Wanneer men ter hooogte van kustplaats Laredo stroomafwaarts de riviermonding van de Treto volgt komt men in Limpias, een oude havenstad, en nog iets verder in Ampuero met zijn pittoresk beglaasde gallerijen waar begin september tijdens de fiestas pequeños sanfermines de wilde stieren worden losgelaten.

In de buurt heeft men er een schitterend panoramisch uitzicht vanop de hoogte van Somahoz met zijn 'Sanctuarium van La Bien Aparecida'.

Vanuit Ampueras gaat het via Rasines naar Ramales de la Victoria,(foto) de hoofdstad van de Alto Ason. Men kan er genieten van een excellente gastronomische traditie en belangrijke grotformaties met magnifieke grotschilderingen.

Volgende halte is Arredondo met de grotkapel San Juan de Socueca en een buitengewoon onderaards gangensysteem bekend onder de naam Sistema Cueto-Coventosa.

Het rivierdal van de Besaya

Vanuit Torrelavega, met zijn paleizen en herenhuizen uit de 18de eeuw, gaan we zuidwaarts naar Cartes en Riocorvo, beiden uitgeroepen tot cultuurhistorische stadsgezichten.

Nog iets verder komen we in Caldas met zijn kuuroord en 17de eeuws klooster. Verder stroomopwaarts langs de Besaya ontdekken we het gigantische grafmonument van Barros en de toren van admiraal Pero Niño.

Zo komen we in Bostronizo, een bezienswaardig geheel van 18de eeuwse landhuizen en het unieke kapelletje van San Roman de Moroso.

In Las Fraguas kunnen de liefhebbers het in Engelse stijl opgetrokken Palacio de Hornillo (foto) gaan bewonderen, in 2001 het decor van de film 'The Others' met Nicole Kidman.

Alvorens terug te keren naar de kust kunnen we tussen Pie de Concha en Somaconcha nog een stuk oude Romeinse weg volgen.

De rivierdalen van de Saja en de Nansa

Vanuit Cabezon de la Sal rijden we via Ruente naar Valle, de hoofdstad van de regio Cabuerniga. Hier kunnen we kiezen om ofwel de rivier Nansa te volgen of stroomopwaarts de Saja. Langs deze laatste rijden we door eiken-, beuken en hulstbossen in het grootste Nationale jachtreservaat van Spanje en komen we terecht in het Parque Natural Saja-Besaya met de voor Cantabrië meest representatieve fauna en flora.

Via enkele unieke dorpjes met fraaie rurale architecturen komen we in Barcena Mayor, (foto) waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan. De cocido montañés (foto) is hier een culinaire aanrader.

Als we vanuit Valle de Nansa volgen komen we langs Carmona waar de albarcas, een typische lokale klomp, nog gebruikt en vervaardigd wordt.

De verdere route voert dicht langs Sebastian de Garandal, waar de heilige maagd zou verschenen zijn en leidt ons naar het tegen de berghelling gebouwde pittoreske Tudanca met iets verder het stuwmeer van La Cohilla en de lieflijke vallei van de Polaciones.